«ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ» ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ….

by on 18 Δεκεμβρίου 2015

Στιγμές πνευματικής ανάτασης, αγαλλίασης, μέθεξης και κάθαρσης βιώσαμε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας κατά την παρακολούθηση της παράστασης «Απολογία Σωκράτους», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Πλάτωνα, από το Ελληνικό Θέατρο, που αφίχθη στη ρωσική πρωτεύουσα κατόπιν πρωτοβουλίας και πρόσκλησης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα.

Εξαιρετικός Σωκράτης ο ερμηνευτής-ηθοποιός-καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Γιάννης Σιμωνίδης, ο οποίος απογείωσε το κοινό του, που τον αποθέωσε με ταχειροκροτήματά του, αλλά και την πολύ ουσιαστική, άμεση, αβίαστη και ειλικρινή συζήτηση που ακολούθησε. Ήρεμος, αυτάρκης, σίγουρος, άφησε το αθάνατο και πάντα επίκαιρο λογοτεχνικό θησαυρό του Πλάτωνα να τον οδηγήσει σε ένα Σωκράτη άλλοτε παιδιάστικο, άλλοτε κωμικό και αστείο, μα πάντα συνεπή στις αρχές του, στην εσωτερική του φωνή, στο δαιμόνιό του.

Η Απολογία Σωκράτους είναι σύγγραμμα του Πλάτωνα, το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα, αλλά και ο μόνος πλατωνικός λόγος, στον οποίο ο Πλάτωνα αναφέρει ότι ήταν παρών στο γεγονός. Έπειτα από την κατηγορία των Άνυτου, Μέλητα και Λύκωνος εναντίον του Σωκράτη, ο φιλόσοφος εκφώνησε ουσιαστικά τρεις λόγους, προσπαθώντας τόσο να απολογηθεί όσο και να αναιρέσει τις κατηγορίες· το τρίτο μέρος του λόγου του έχει άμεση σχέση με τη ψηφοφορία του δικαστηρίου και την απόφασή του. Το πλατωνικό αυτό έργο αποτελεί μία ελεύθερη απόδοση του δικανικού λόγου που εκφώνησε ο Σωκράτης το 399 π.Χ. στο δικαστήριο της Ηλιαίας, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι δεν πίστευε στους θεούς της πόλης, αλλά εισήγαγε καινά δαιμόνια και διέφθειρε με τις διδασκαλίες του τους νέους.

Κατάμεστη η αίθουσα από Έλληνες και Φιλέλληνες, που δεν ήθελαν να αποχωριστούν τον ερμηνευτή Γιάννη Σιμωνίδη, του έθεταν ερωτήσεις για τα μηνύματα του έργου, τα πιστεύω του Σωκράτη, το ρόλο του χρήματος. Και ο Γιάννης Σιμωνίδης, ως ο Σωκράτης, διαλογιζόταν με το κοινό, επιχειρώντας να τους εκμαιεύσει την αλήθεια, να τους οδηγήσει στην αρετή…

Εξαιρετικά εύστοχες και πολύτιμες οι παρεμβάσεις του Επισκόπου Κυρήνης, Σεβασμιοτάτου Αθανασίου, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, ο οποίος χαρακτήρισε το Σωκράτη τον πρώτο προχριστιανικό Άγιο, τα δε μηνύματα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων περί αρετής, αγάπης, δικαιοσύνης, ισονομίας αποτέλεσαν μετέπειτα τη βάση της χριστανικής διδασκαλίας.

Συγκινημένα η γενική πρόξενος Ελένη Μιχαλοπούλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους χορηγούς-μαικήνες, χάρει στους οποίους η άφιξη στη Μόσχα του Ελληνικού Θεάτρου κατέστη δυνατή, την εταιρεία λευκών ειδών «ΤΟΓΚΑΣ-TOGAS» με μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων στη ρωσική αγορά, καθώς και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Μόσχας.

Η συγκεκριμένη παράσταση, που παίζεται τα τελευταία 15 χρόνια, αποτέλεσε την 402η. Στη Μόσχα είχε προηγηθεί μία παράσταση τη Δευτέρα 7/12 στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων, ενώ την Παρασκευή 11/12 ακολούθησε παράσταση στο Σχολείο μέσης εκπαίδευσης της Μόσχας με έμφαση στην ελληνική παιδεία № 551, το οποίο, με την παορύσα ευκαιρία, εόρτασε και τα 15χρονα ένταξης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.

Από πλευράς μας επιθυμούμε να εκφράσουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στη γενική πρόξενο Ελένη Μιχαλοπούλου για την εξαιρετική-ουσιαστική πρωτοβουλία, στο Γιάννη Σιμωνίδη για τον εξαίρετο, πειστικό, άμεσο, αβίαστο τρόπο, με τον οποίο μεταλαμπάδευσε στο ακροατήριο τα μηνύματα του λογοτεχνικού αυτού αριστουργήματος, μηνύματα τεράστια, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα, μηνύματα προσήλωσης στις αρχές, στις ιδέες, πίστης, συνέπειας, πνευματικής αυτάρκειας, πραγματικής αρετής και να εκφράσουμε την ελπίδα ότι ανάλογες αξιόλογες δράσεις θα επαναληφθούν και στο μέλλον.

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

Be the first to comment!
 
Leave a reply »