Αποκλειστικό. Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου, με όχημα την τράπεζα Αττικής, εξαγοράζουν την First Republic Bank. Η συμμετοχή των εφοπλιστών από το city και ο ρόλος του Νίκου Καραμούζη…

by on 23 March 2023

Συνεχίζεται η κατρακύλα στη μετοχή της First Republic Bank διευρύνοντας την πτώση των προηγούμενων ημερών η οποία της έχει ήδη κοστίσει πάνω απο 20 δισ. δολ. στην κεφαλαιοποίησή της. 

Η τράπεζα, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, φέρεται να εξετάζει διάφορες στρατηγικές εναλλακτικές, μια εκ των οποίων είναι η πώληση. 

Συνήθως η είδηση πιθανής πώλησης στηρίζει μια μετοχή, ανέφερε ο Christopher McGratty, αναλυτής της Keefe, Bruyette and Woods, σε report του. Ωστόσο, οι πιθανότατα σημαντικές εκροές καταθέσεων, μετά την κατάρρευση της SVB έχουν φέρει την First Republic Bank σε δύσκολη θέση.” 

“Πιθανή πώληση θα ήταν μια δυσμενής έκβαση για τους υφιστάμενους μετόχους, δεδομένης της mark-to-market αποτίμησης (με βάση την τρέχουσα αξία) των δανείων”. 

Οι επενδυτές σε όλο τον τραπεζικό χώρο αγωνιούν εν μέσω της αναταραχής που έχει προκύψει αφενός σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και αφετέρου στην Credit Suisse.

S&P και Fitch την υποβαθμίσανε σε junk. H Τράπεζα δήλωσε ότι η ρευστότητα που διαθέτει για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της είναι πάνω από 70 δισ. δολ. 

“Οι επιλογές της First Republic έχουν περοριστεί μετά την εκροή των καταθέσεων, τη σημαντική πτώση της τιμής της μετοχής και τις υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης” σύμφωνα με τον Herman Chan, αναλυτή στο Bloomberg Intelligence. 

Η είδηση όμως που φαίνεται ότι θα εκπλήξει Αμερικανούς και Ευρωπαίους είναι ότι οι Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου με όχημα την τράπεζα Αττικής βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξαγοράζουν την First Republic Bank. Σύμφωνα με πηγή κοντά στην κορυφαία δικηγορική εταιρεία δικαιωμάτων επενδυτών στις Η.Π.Α, ROSEN, το ενδιαφέρον για εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου όπως και την κάλυψη επαρκής ρευστότητας εξετάζεται διεξοδικά μετά την εντολή που έλαβαν απο την Αθήνα.

Πηγή απο το Λονδίνο μας επιβεβαίωσε ότι στο σχήμα θα συμμετέχουν και έλληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές της Wall Street Journal, σε μείωση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου, ύψους 10 δισ. δολαρίων, που κληρονόμησε από τον Ομιλο Credit Suisse θα προχωρήσει πιθανότατα η UBS.

Περίπου το ήμισυ του χαρτοφυλακίου ναυτιλίας της τράπεζας περιλαμβάνει Έλληνες πλοιοκτήτες που χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση νέων πλοίων, προσθέτει η έκθεση.

Αυτοί οι πλοιοκτήτες σύμφωνα με το Λονδίνο θα συμμετέχουν στο σχήμα ώστε να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στην νέα First Republic Bank.

Μεταξύ των όρων συμμετοχής τους, είναι ότι την τράπεζα θα τρέξει ο βετεράνος τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης….

Συνεχίζεται