ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ ! ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ;) ΤΩΝ FINANCIAL TIMES, ΣΤΟ LOBBYSTAS.GR !!!

by on 18 February 2015

Με βάση την θεωρία των παιγνίων, μάθημα που δίδασκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και μέσα σε 90 δευτερόλεπτα παρουσιάζουν οι «Financial Times» τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup  και τις πιθανότητες ενός GREXIT. «Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης είναι σαν το παιχνίδι του κοτόπουλου. Βλέπεις τι συμβαίνει ανάμεσα σε δύο οδηγούς που έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις  και ανταγωνίζονται για μία λωρίδα γέφυρας. Αυτό το μοντέλο δείχνει ότι ενώ η μία πλευρά έχει το κίνητρο να προσπαθήσει να πείσει την άλλη να μην κάνει μία στραβοτιμονιά και στο τέλος κάποιος το κάνει για να αποφευχθεί η σύγκρουση», αναφέρει ο οικονομικός ανταποκριτής της εφημερίδας, Φερντινάντο Τζουλιάνο.

Επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο ενός GREXIT δεν μπορεί να αποκλειστεί, ο δημοσιογράφος καταλήγει: «κάποιοι μπορεί να βλέπουν το GREXIT ως τη τελευταία κακή επιλογή από ότι τον συμβιβασμό. Η μία πλευρά ίσως έχει δεσμευτεί πάρα πολύ σε μια σκληρή γραμμή για την επίτευξη μίας συμφωνίας. Αυτή μπορεί να είναι η περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης, που ίσως φοβάται πως μία συμφωνία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τη δημοτικότητά της και την κοινοβουλευτική στήριξη μετά τις υποσχέσεις που έδωσε κατά την προεκλογική της καμπάνια».

Τι έλεγε λίγες μέρες πριν, το Lobbystas;

ΓΙΑΝΗ ΠΑΤΑ ΓΚΑΖΙ, ΜΗΝ ΣΤΡΙΨΕΙΣ.

…………Η παρούσα κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως ένα «game of chicken» ή «το παιχνίδι του δειλού». Είναι σαν να τρέχει ο Βαρουφάκης με την YAMAHA του, φορτωμένος εκρηκτικά και ο Σόιμπλε να τρέχει μέσα σε ένα άρμα μάχης και αυτός φορτωμένο με εκρηκτικά σε αντίθετη κατεύθυνση σε έναν στενό δρόμο,  απρόθυμοι και τα δύο να κάνουν στην άκρη. Καθένας τους πρέπει να αποφασίσει την τελευταία στιγμή αν θα στρίψει ή όχι δεξιά για να αποφύγει την σύγκρουση. Υπάρχει ολόκληρη θεωρία στα μαθηματικά που περιγράφει την παραπάνω κατάσταση στην οποία είναι εξπέρ ο Βαρουφάκης. Οι περισσότεροι πιστεύουν που η  YAMAHA δεν έχει εκρηκτικά και ο Σόιμπλε σε κάθε περίπτωση θα είναι ο νικητής και ο Βαρουφάκης η «κότα».

ΓΙΑΝΗ ΠΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΚΑΖΙ, ΜΗΝ ΣΤΡΙΨΕΙΣ.

Ο Keynes στο βιβλίο του «Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης» αναφέρει τον τρόπο που διαπραγματεύονται οι Γερμανοί. Εκτός από τα όσα έχουν πει ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και ο Φλωράκης, χρήσιμο θα ήταν ο Βαρουφάκης να γνωρίζει και τα παρακάτω: «Ο Γερμανός δεν καταλαβαίνει και δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα, παρά μόνο τον εκφοβισμό-δεν δείχνει καμία απολύτως γενναιοδωρία η ενδοιασμό στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει πλεονέκτημα που δεν θα έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί, κανένα σημείο στο οποίο δεν θα ξέπεφτε χάριν του κέρδους, ενώ είναι άνευ τιμής, υπερηφάνειας ή οίκτου.

Ως εκ τούτου,  δεν πρέπει ποτέ να διαπραγματεύεσαι με έναν Γερμανό ή να συμφιλιώνεσαι μαζί του- πρέπει να του υπαγορεύεις αυτά που θέλεις. Υπό οποιεσδήποτε άλλους όρους, δεν σε σέβεται ή δεν θα τον εμποδίσεις από το να σε εξαπατήσει.»……