ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΩΓΟΥ «ENDURANCE» ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

by on 23 July 2020

Αντιδράσεις προκαλεί η νέα απόβαση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Χθες, έδεσε στον λιμένα το αμερικανικό μεταγωγικό «ENDURANCE» που κουβαλά ελικόπτερα και οχήματα του αμερικανικού στρατού τα οποία θα προωθηθούν σιδηροδρομικώς στη βαλκανική για τις ανάγκες της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «ATLANTIC RESOLVE 2020».

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό εξαιτίας της κλιμακούμενης προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με την έκδοση Navtex, το Στέιτ Ντιπάρμεντ ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας του» μιλώντας για «αμφισβητούμενα νερά».

Την ίδια ώρα, στα νερά του Αιγαίου κατέπλεε και έδεσε χθες το μεσημέρι στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα τεράστιο αμερικανικό πλοίο, μήκους 264 μέτρων, το μεταγωγικό «ENDURANCE», στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται ελικόπτερα και άλλα οχήματα, αλλά και υλικό του αμερικανικού στρατού τα οποία και θα συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «ATLANTIC RESOLVE» που θα πραγματοποιηθεί σε βαλκανικές χώρες.

Οι Αμερικανοί, μετά τη Σούδα όπου έχουν δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες βάσεις τους στον κόσμο, κατάφεραν τον περασμένο Δεκέμβριο με την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ να πάρουν κάτι παραπάνω, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Έτσι το λιμάνι της ακριτικής πόλης έγινε το ορμητήριό τους για να πηγαινοέρχονται, να ελλιμενίζονται και να διακινούν προς πάσα κατεύθυνση δυνάμεις του αμερικανικού στρατού. Οι ΗΠΑ φρόντισαν εδώ και καιρό να πάρουν τις στρατηγικές θέσεις που ήθελαν από την Ελλάδα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους στρατηγικά και στρατιωτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς, ασκήσεις και λοιπά. Αυτή είναι μια πάγια αρχή του κόμματός μας στη βάση της απεμπλοκής της χώρας μας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Διαφωνούμε, το έχουμε δηλώσει επανειλλημένα, με τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, κάτι που μεγαλώνει τους κινδύνους για τον λαό της περιοχής, αντίθετα με τα όσα λένε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ότι τάχα αυτό αποτελεί ασπίδα προστασίας» δήλωσε στο Sputnik ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Παράλληλα, επισήμανε πως «όσο ασπίδα προστασίας ήταν και όσο περιορίστηκε η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα από τον αγωγό ΤΑΡ, άλλο τόσο θα προστατευθεί από την μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκό αμερικάνικο ορμητήριο».

«Η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ένα ΝΑΤΟϊκό, ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Σε καμία περίπτωση. Το καταδικάζουμε, το καταγγέλλουμε και καλούμε τον λαό να μην το αποδεχτεί» υπογράμμισε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Η άφιξη του αμερικανικού μεταγωγικού έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ακριτική πόλη. Αύριο, Πέμπτη 23 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Φάρου, την οποία διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

Η Επιτροπή καλεί τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης «να μην αφήσουν την πόλη και το λιμάνι να γίνει υποδομή πολέμου και επεμβάσεων».

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή που εντείνεται η τουρκική επιθετικότητα, (Αγία Σοφία, Γεώτρηση νοτίως της Κρήτης, καθημερινές παραβιάσεις κ.ά.) αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση η σιωπή του ΝΑΤΟ όπου με τη γραμμή των ίσων αποστάσεων, δίνει αέρα στα πανιά της τούρκικης αστικής τάξης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με το σχέδιο των Αμερικανών, τα ελικόπτερα θα συναρμολογηθούν επιτόπου, ενώ άλλα οχήματα και υλικό θα φορτωθούν για πρώτη φορά σε τρένο για να φτάσουν στον προορισμό τους, αν και μέχρι τώρα γινόταν οδικώς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης «η όλη επιχείρηση θα διεξαχθεί υπό την επιτήρηση του Αμερικάνου Πρέσβη και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» τονίζοντας μάλιστα ότι «οι μακελάρηδες των λαών, ο πρέσβης των ΗΠΑ και οι υπουργοί “επόπτες” είναι ανεπιθύμητοι. Δεν έχουν καμία δουλειά στην πόλη μας».

Όσον αφορά τα όποια οικονομικά οφέλη που ορισμένοι διατείνονται ότι κερδίζει το λιμάνι από την παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, είναι μηδενικά, καθώς τα πολεμικά πλοία δεν πληρώνουν λιμενικά τέλη, όπως δήλωσε στο Sputnik ο πρώην λιμενάρχης και υποναύαρχος Λιμενικούς Σώματος ε.α. Νίκος Παπανικολόπουλος.

Η μη πληρωμή λιμενικών τελών αναγράφεται και στο Φύλλο της Κυβερνήσεως στις 18/9/2017 (αρ. φύλλου 3268) περί τιμολογιακής πολιτικής του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στο άρθρο 10.4 για τις απαλλαγές καταβολής λιμενικών τελών. Χαρακτηριστικά, όπως αναγράφεται στο άρθρο 10.4.1.:

Απαλλαγή υπάρχει για «τα πολεμικά και κρατικά μη εμπορικά (εκπαιδευτικά κ.λπ.) πλοία ελληνικά ή ξένα που καταπλέουν στους λιμένες δικαιοδοσίας της Ο.Λ.Α Α.Ε., καθώς και αυτά που ανήκουν σε Διεθνείς Οργανισμούς, Ανθρωπιστικές- Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Ιδρύματα κ.λπ.».

Φανή Χαρίση – sputniknews.gr