ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ S-400 ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

by on 11 July 2020

Σύμφωνα με την Daily Sabah, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικών  πυραύλων S-400, που αποκτήθηκαν από την Τουρκία πριν από περίπου ένα χρόνο, θα αναπτυχθούν στη Λιβύη, αποκλείοντας τον εναέριο χώρο αυτής της χώρας από την εμφάνιση οποιωνδήποτε drones και αεροπλάνων στον ουρανό.

Μια παρόμοια απόφαση λαμβάνεται με το σκεπτικό ότι ορισμένες χώρες βοηθούν ενεργά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) και της Τουρκίας να χάνουν γρήγορα το πλεονέκτημά τους.

Η Turkish Daily Sabah αναφέρει πως  «Δεδομένου ότι διακυβεύεται κάτι περισσότερο από ένα πυραυλικό σύστημα, η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, προτιμώντας να μην διακινδυνεύσει τις σχέσεις της με τη μία πλευρά εις βάρος της άλλης. Ένα από τα πιο κερδοφόρα σενάρια που μπορούν να πραγματωθεί από τα τρία κύρια μέρη, είναι η ανάπτυξη του συστήματος S-400 στη Λιβύη σύμφωνα με τις συμφωνίες ασφαλείας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης και μετά από συντονισμό με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον¨.

Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί σημειώνουν ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα υποστηριχθεί ούτε από τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στην επανεξαγωγή των όπλων της και στηρίζει τις δυνάμεις του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA), αλλά ούτε και από την Ουάσιγκτον, καθώς αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τον έλεγχο αυτής της περιοχής.

Η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει σημαντικά όπλα και οπλικά συστήματα στη Λιβύη

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει αναπτύξει πολλά συστήματα αεροπορικής άμυνας στη Συρία και τη Λιβύη, λένε ειδικοί, που ρωτήθηκαν από το περιοδικό Forbes στις 7 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανέπτυξε αεροπορική άμυνα στη Συρία και τη Λιβύη για να αποτρέψει και να προστατεύσει από τις αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας  των drones, τα οποία οι ανταγωνιστές της χρησιμοποιούν σε αυτές τις πολεμικές ζώνες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την πολιτική της Μέσης Ανατολής: «Ο συνδυασμός πυραυλικών συστημάτων Hawk MIM-23 μεσαίας εμβέλειας που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, τα Hisar μικρής εμβέλειας SAM και τα Korkut αντιαεροπορικά όπλα, δημιούργησαν ένα πολλαπλό επίπεδο προστασίας έναντι των κρίσιμων υποδομών και μείωσαν την απειλή από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του GNA. ”

“Αυτή η προστασία, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των Τούρκων χειριστών και εξοπλισμού, επέτρεψε στις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης να αυξήσουν τον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων επιχειρήσεών τους”, ανέφερε η έκθεση.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Metin Gurkan σημείωσε πρόσφατα ότι «η αεροπορική άμυνα μεσαίου υψομέτρου και μεγάλου υψομέτρου είναι ζωτικής σημασίας για την υπεροχή στον αέρα στον άξονα Sirtal-Jufra, αλλά παραμένει πρόβλημα για την Τουρκία, αν και διασφαλίστηκε μέσω της ανάπτυξης συστημάτων αεροπορικής άμυνας Hisar στη Λιβύη».

Ο Gurkan σημείωσε επίσης ότι οι πολύ πιο προηγμένοι S-400 μεγάλου υψομέτρου που η Τουρκία απέκτησε από τη Ρωσία δεν ενεργοποιήθηκαν, αλλά «δεν υπάρχει αμφιβολία» για τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών των πολύπλοκων πυραύλων στη Λιβύη.

Βulgarianmilitary

Tourkikanea.gr