ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

by on 14 March 2019

Την άμεση δημοσιοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των βουλευτών και γενικά των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) στον Συνεργατισμό αξιώνουν μαζί με τους πολίτες και βουλευτές, οι οποίοι θέλουν να καθαρίσουν το όνομά τους.

Παρόλο που δεν έχουν κόκκινα δάνεια, εντούτοις, βρίσκονται στο στόχαστρο και λοιδορούνται αδίκως από την κοινή γνώμη, όπως καταγγέλλουν, εξαιτίας της γενικής συσκότισης που επιβλήθηκε επί του θέματος από διάφορους θεσμούς, μεταξύ αυτών και η Κεντρική Τράπεζα.

Οι συζητήσεις κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα κόκκινα δάνεια των βουλευτών και όχι μόνο πήραν φωτιά μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Σύμφωνα με το πόρισμα, το συνολικό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (984 φυσικών και 210 νομικών προσώπων) στον Συνεργατισμό ανήλθε τον Αύγουστο του 2017 στα €153 εκατ.

Με τις διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων να αγγίζουν τα €10 εκατ. Στο πόρισμα γίνεται αναφορά και σε περίπτωση βουλευτή, που δεν κατονομάζεται, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια σχεδόν €4 εκατ. εκ των οποίων τα €3 εκατ. δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, με χθεσινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ζήτησε τα εξής:

1. Να περιληφθούν στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες (δήλωση και έλεγχος περιουσίας) που καταθέτουν στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές η υποχρέωση για αποκάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους καθώς και τα ονόματα των εγγυητών. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να καταθέσουν τη σχετική δήλωση Πόθεν Έσχες καθώς η κείμενη νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμπλήρωση δήλωσης περιουσιακών στοιχείων κινητής και ακίνητης περιουσίας τρία χρόνια από τον χρόνο ανάληψης του αξιώματός τους. Επί τούτου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με δηλώσεις του στον Active αποκάλυψε την πρόθεσή του να καταθέσει κατά την αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πρόταση νόμου που να υποχρεώνει τους ελεγχόμενους αξιωματούχους να περιλαμβάνουν στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες που καταθέτουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιδίων και των συζύγων τους.

2. Εάν υπάρχουν σχετικά στοιχεία στο αρχείο του Προέδρου της Βουλής για τα κόκκινα δάνεια των βουλευτών, να δοθούν στη δημοσιότητα. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Περδίκης, «όσοι από εμάς δεν έχουμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν έχουμε τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τις ιδιωτικές τράπεζες ή τον Συνεργατισμό αισθανόμαστε αδικημένοι από την ισοπεδωτική κατακραυγή».

Θεωρητικά στο αρχείο της Βουλής θα πρέπει να υπάρχουν κατατεθειμένα τα κόκκινα δάνεια των βουλευτών μέχρι και το 2015. Συγκεκριμένα, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, με επιστολή του στις 16/3/2015 προς όλους τους βουλευτές τους ζήτησε να καταθέσουν ενώπιόν του κατάσταση με τις δανειακές τους υποχρεώσεις ενόψει της επικείμενης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα.

Και εξήγησε στην επιστολή του προς τους βουλευτές το γιατί: «Κρίνεται σκόπιμο να κοινοποιήσετε οποιαδήποτε υφιστάμενη δανειακή υποχρέωσή σας στον Πρόεδρο της Βουλής για λόγους ιδιαίτερης ευαισθησίας και τήρησης των κανόνων ηθικής δεοντολογίας, αλλά και ως απάντηση σε οποιαδήποτε τυχόν, κακόβουλη ή μη, έκφραση υποψίας περί ενδεχόμενου επηρεασμού της συνείδησης των μελών του Σώματος από την ύπαρξη οποιασδήποτε νόμιμης συμβατικής δανειοδοτικής υποχρέωσης». Ο κ. Ομήρου ζήτησε τις δανειακές υποχρεώσεις των βουλευτών με βάση το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο ρυθμίζει τα προσωπικά συμφέροντα των βουλευτών.

Τη δημοσιοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων όπως και τις διαγραφές δανείων από τον Συνεργατισμό ζήτησε χθες και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι το ΑΚΕΛ θα ζητήσει τη συζήτηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόσθετα, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, με χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρία Κουλία, ζήτησε όπως εγγραφεί στην Επιτροπή προς εξέταση το θέμα των κόκκινων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό.

Η ΕΔΕΚ επανέλαβε χθες το αίτημά της για πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και οργανώσεων συνδεδεμένων με κόμματα που είτε έλαβαν δάνεια με προνομιακούς όρους είτε έτυχαν διαγραφής μέρους ή ολόκληρου του δανείου ή είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό.

Ο Κουλίας και η διαρροή της λίστας

Τον Μάρτιο του 2015, όταν η Βουλή συζητούσε τα αίτια και τα αιτιατά που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος διέρρευσε στον έντυπο Τύπο ένας κατάλογος με τα κόκκινα δάνεια 13 βουλευτών στην Τράπεζα Κύπρου που συμποσούνταν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να είναι βουλευτές. Για τη διαρροή διατάχθηκε ποινική έρευνα μετά από σχετική καταγγελία στην Αστυνομία του Ζαχαρία Κουλία, με τις υποψίες να στρέφονται προς το πρόσωπο της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όπως τουλάχιστον κατήγγειλαν βουλευτές. Ωστόσο, οι αστυνομικές έρευνες, που διήρκησαν πέραν των τριών μηνών, δεν αποκάλυψαν το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από τη διαρροή.

Παρόλο που η συγκεκριμένη λίστα με τους 13 βουλευτές είδε το φως της δημοσιότητας από το 2015, εντούτοις, καμία συζήτηση και κανένας κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν έγινε μέχρι σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να διαπιστωθούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν αυτά τα δάνεια των πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε βουλευτές.

Εάν δόθηκαν αυτά τα δάνεια με επαρκείς εξασφαλίσεις.

Κατά πόσο έτυχαν οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση αυτών των δανείων και στους όρους που περιλήφθηκαν.

Το πιο προκλητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών με πρόεδρο, τότε, τον Δημήτρη Συλλούρη έθεσαν κάτω από το μικροσκόπιό τους τα κόκκινα δάνεια των τραπεζιτών, των διοικητικών συμβούλων των τραπεζών αλλά και γνωστών επιχειρηματιών αλλά δεν ασχολήθηκαν με τα κόκκινα δάνεια των πολιτικών, των κομμάτων ή και συναδέλφων τους.

Η συσκότιση και η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη που δηλώνει μετανιωμένη

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2019, δήλωσε μετανιωμένη που σταμάτησε την έρευνά της για τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Όπως ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη, φοβήθηκε και σταμάτησε την έρευνά της μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τη διαρροή της λίστας των 13 βουλευτών που είχαν κόκκινα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου και την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, με τους βουλευτές να τη δακτυλοδείχνουν ως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη διαρροή. Καλώντας, παράλληλα, τους βουλευτές να της υποβάλουν νέο αίτημα για να προχωρήσει στην έρευνα που η ίδια διέκοψε το 2015.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κ. Γιωρκάτζη, όταν κλήθηκε γραπτώς το 2015 από τον Γιώργο Περδίκη να καταθέσει στη Βουλή τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που διατηρούν σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αρνήθηκε να το πράξει επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο. Επιβάλλοντας, έτσι, γενική συσκότιση επί του θέματος.

Στο περίμενε η Βουλή για τα αξιόγραφα

Οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών αναμένουν εδώ και έναν μήνα από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλη Περσιάνη να καταθέσει ενώπιόν τους, όπως δεσμεύτηκε άλλωστε σε συνεδρία της Επιτροπής στις 13/2/2019, τον ονομαστικό κατάλογο με τις 330 εξωδικαστικές διευθετήσεις αξιογράφων. Αιτία αποτέλεσε για να αχθεί το θέμα ενώπιον της Βουλής, η αποκάλυψη ότι έτυχαν εξωδικαστικού συμβιβασμού οι υποθέσεις της θυγατέρας και της αδελφής του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου. 

Μιχάλης Χατζηστυλιανού – philenews.com

Χρ. Ζαννέτος στον ACTIVE: Περίπτωση πολιτικής αλητείας

Πώς απαντά ο Χρ. Ρότσας για τη διαγραφή €907.000

Στο φως τα κόκκινα δάνεια πολιτικών