ΑΜΕΣΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ REGGEBORGH ΣΕ ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΘΕΣΗ

by on 15 October 2020

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Επενδύσεων UNCTAD 2020, οι εισροές από άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία μειώθηκαν σημαντικά στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, μειωμένα από τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 (-35%).

Η επιβράδυνση οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα καθώς και στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε στα 165 δισεκατομμύρια το 2019, μείωση σε σύγκριση με τα 188 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010. Πέρυσι, η Τουρκία μεταρρύθμισε τα επενδυτικά της κίνητρα για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Μεταξύ των τομέων που προσελκύουν το υψηλότερο ποσό άμεσων ξένων επενδύσεων στην Τουρκία, είναι οι τομείς χρηματοδότησης, μεταποίησης και ενέργειας (Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών στην Τουρκία, ιδίως οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο.

Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τη χώρα να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία, πίσω από τις Κάτω Χώρες.

Όσον αφορά τα αποθέματα, οι Κάτω Χώρες έχουν το προβάδισμα, αντιπροσωπεύοντας το 15,7% των συνολικών ξένων επενδύσεων, ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο 7,7% και τις χώρες του Κόλπου στο 6,8% (Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας). Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το τουρκικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, το Αζερμπαϊτζάν ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Τουρκία τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2019, πρώτος στην ιστορία της χώρας.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο λανσάρισμα του Star Oil Refinery, το οποίο διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία πετρελαίου Socar του Αζερμπαϊτζάν. Η εταιρεία αγόρασε επίσης έναν τοπικό προμηθευτή φυσικού αερίου που κατείχε στο παρελθόν η γερμανική εταιρεία EWE το 2019. Κατά συνέπεια, οι ροές προς την ενεργειακή βιομηχανία αντιπροσώπευαν το 24,2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο μετά το λιανικό και χονδρικό εμπόριο.

Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια σειρά νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για τη διευκόλυνση της υποδοχής ξένων επενδύσεων, όπως η δημιουργία Οργανισμού Επενδύσεων και Προώθησης της Τουρκίας (ISPAT), μια επίδειξη των προσπαθειών που έχουν αναληφθεί για την προσέλκυση ξένων φορέων.

Οι εισροές βελτιώθηκαν υπό το φως της ανάπτυξης εταιρικών σχέσεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για μεγάλα έργα υποδομής, τα μέτρα για τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών και την ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, το τέλος του ελέγχου των και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

Οι παράγοντες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη περιλαμβάνουν την αστάθεια της τουρκικής λίρας, όπως αποδεικνύεται από τη νομισματική κρίση που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2018, φέρνοντας την αξία της στα χαμηλά επίπεδα, τον πληθωρισμό που έχει φτάσει σε διψήφια ποσοστά και την εγγύτητα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η κατάταξη της Τουρκίας στην έκθεση Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας συνέχισε να βελτιώνεται, καθώς η Τουρκία κατατάσσεται ως η 33η από τις 190 οικονομίες σε σχέση με την ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2020, βελτιωμένη κατά 10 θέσεις από ένα χρόνο νωρίτερα. Οι βελτιώσεις σχετικά με τις πληρωμές φόρων βοήθησαν ιδιαίτερα την Τουρκία να αποκτήσει καλύτερη κατάταξη φέτος.

Η Ολλανδική Reggeborgh Invest μεγαλομέτοχος της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.τ.λ πρωταγωνιστεί στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία, άμεσα και έμμεσα.

Συνεχίζεται