ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ… ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ… ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ!

by on 17 September 2019

Με τη λογική του… παραλόγου και το αποδυναμωμένο της… μαστίγιο, η Ουάσιγκτον επιμένει να βλέπει μέσα από παραμορφωτικούς φακούς την ουτοπική της μονοπωλιακή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς πόρους στον πλανήτη…

Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς μια απάντηση σε θέματα που ο παραλογισμός τους «βγάζει μάτι». Και όμως, οι αμερικανοί αξιωματούχοι ως πεισμωμένα… μουλάρια επιμένουν στην προώθηση μιας πολιτικής που η ζωή έχει πλέον ξεπεράσει…

Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Αμπραμς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της ρωσικής Rosneft, γιατί εκείνη συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο από το Καράκας…

«Αγοράζουν συνεχώς περισσότερο πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα με μεγάλες εκπτώσεις και της πουλάνε προϊόντα και παράγωγα πετρελαίου. Έτσι βοηθάνε τη Βενεζουέλα και μάλιστα βγάζουν κέρδος… Σε κάποια φάση θα πρέπει να αντιδράσουμε στη δράση της Rosneft!!!»

Στην Ουάσιγκτον, ζώντας πραγματικά στον… κόσμο τους, σκέφτονται να επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρία άλλης χώρας, επειδή αυτή βγάζει κέρδος από τη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα χωρίς την άδεια των…  ΗΠΑ!

Όταν η δική τους ιμπεριαλιστική τακτική απομόνωσης μιας χώρας 30 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάγκασε τη νόμιμη κυβέρνηση του Καράκας, να μεταφέρει την έδρα της κρατικής εταιρίας πετρελαίων, PDVSA, στη Μόσχα, ώστε να κάνει εκεί τις συναλλαγές και να αποφεύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, έσπευσαν να βγάλουν από τη θήκη τα… πλαστικά σπαθιά τους!

«Η μεταφορά της έδρας της PDVSA στη Μόσχα, αποτελεί σύμβολο της άνθισης των σχέσεων με το Καράκας», αναφέρει με καταγγελτικό ύφος ο Αμπραμς… Τι αποκάλυψη; Τον «ευχαριστούμε» για την… οξυδέρκεια που εκπέμπει!

Βέβαια, το γεγονός ότι η «ΡΟΣΝΙΕΦΤ» μαζί με άλλες ρωσικές και πολλαπλάσιες κινεζικές εταιρίες, έχει ξεκινήσει επενδύσεις στη Βενεζουέλα εδώ και 10-15 χρόνια, δηλαδή πολύ πριν οι φωστήρες της Ουάσιγκτον επινοήσουν τις κυρώσεις τους, αυτό… ξεπερνιέται δια της σιωπής!

Και, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς την οποία οι Αμερικανοί αποθεώνουν, εκείνοι που επενδύουν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να πάρουν πίσω τα επενδεδυμένα και ένα λογικό κέρδος… Θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού; Θα πάνε σε… δήμευση ρωσικής περιουσίας; Έχουν τα κότσια; Ας το προσπαθήσουν…

Αυτό και πολλά άλλα τερτίπια των Αμερικανών είναι… ωφέλιμο να τα γνωρίζουμε, αφού η λογική του επιβλητικού παραλογισμού «ακουμπάει» και την Ελλάδα.

Μόλις πρόσφατα, ο αμερικανός υπουργός εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, που βρέθηκε στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή, με την εξαγωγή σε αυτή υγροποιημένου αερίου (LNG), και μέσω της Ελλάδας στην Ανατολική Ευρώπη… Αμέσως μόλις υπογραφεί ένα μεγάλο συμβόλαιο για προμήθεια LNG στην περιοχή, λέει, θα αρχίσει πάραυτα να λειτουργεί το τερματικό στην Αλεξανδρούπολη με… αμερικανική συμμετοχή!

Πόσο… όμορφα ακούγονται όλα αυτά!

Το σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή είναι τουλάχιστον 20 χρόνων, και κυρίως αφορά τους ενεργειακούς πόρους που θα φθάνουν, ήδη μεγάλο μέρος φθάνει, από τις πηγές του φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και αυτές είναι οι εξής… μια, η Ρωσία κατά κύριο λόγο, κατά δεύτερο και συμπληρωματικό, το Αζερμπαιτζάν… Τα έχουμε αναλύσει κατά καιρούς γιατί είναι έτσι, άλλωστε εκτός της αμερικανικής… λογικής υπάρχει και η… γεωγραφία!

Οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια έχουν αναλωθεί σε μια ανίερη αντιρωσική φιλολογία μέσα στην ελληνική κοινωνία, λες και η Ελλάδα ανήκει σε μια ανύπαρκτη ρωσική… Κοινοπολιτεία από την οποία πηγάζουν όλες οι… κακοτυχίες της!

Ας μείνουμε όμως στην ενέργεια. Η Ελλάδα προμηθεύεται εδώ και τρεις δεκαετίες ρωσικό φυσικό αέριο κατά 65-70% από τους αγωγούς που φθάνουν από Βορρά! Τα έργα κατασκευής νέων υποθαλάσσιων αγωγών που μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε πραγματικό κόμβο με οικονομικά ωφέλη, αφού οι ποσότητες που θα περνάνε και θα πηγαίνουν προς άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης είναι τεράστιες, έχουν εμποδιστεί από το διευθυντήριο των Βρυξελλών στο οποίο η Ουάσιγκτον έχει βάλει το… χεράκι της!

Ωστόσο, παρά τα εμπόδια, παρά τις καθυστερήσεις, τα έργα προχωράνε. Έρχονται, λοιπόν, τώρα οι διάφοροι… γυρολόγοι τύπου Ρος, να διακηρύξουν την πραμάτεια τους, χωρίς να μιλάνε για το… πάπλωμα! Το κόστος!

Το φυσικό αέριο των αγωγών το οποίο προμηθεύεται όλη η Ευρώπη εδώ και 45 χρόνια, είναι εκ των πραγμάτων το πιο φθηνό, άρα το πιο ανταγωνιστικό στην αγορά.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον, ότι, αν κάποιος αγοράζει το αέριο των αγωγών, ας πούμε 180 δολ/1000 κυβικά, το υγροποιημένο (LNG) φθάνει το λιγότερο στα 280! Συν την επιβάρυνση της διπλής μετατροπής από αέριο σε υγρό και το αντίθετο!

Εκτός αυτού. Δικό τους LNG από τις μακρινές ΗΠΑ δεν έχουν και στο εγγύς μέλλον δεν προβλέπεται να εξορύξουν ποσότητες ικανές να πάνε προς εξαγωγές, πέρα από την εσωτερική κατανάλωση. Απλά, αγοράζουν στην ελεύθερη αγορά (σποτ), από εκείνους που το διαθέτουν… Ποιοι είναι αυτοί;;; Διάφοροι, κυρίως όμως οι Ρώσοι που από τα τέλη του 2017 κατασκεύασαν στην περιοχή της Γιακουτίας το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής LNG στον κόσμο! Και, τσάκισαν τα αμερικανικά σχέδια ενεργειακής μονοπώλησης!

Έτσι, τον περασμένο χειμώνα η Ελλάδα προμηθεύτηκε το πρώτο φορτίο LNG από αμερικανική εταιρία! Μέσα στις… πανηγυρικές φανφάρες ξεχάστηκε το γεγονός ότι το φορτίο που μας έφεραν οι αμερικανοί εταίροι ήταν LNG από τη… Ρωσία!!! Το οποίο προμηθεύτηκαν στη διεθνή αγορά. Θεμιτό… Αλλά, κανείς δεν είπε πόσο κόστισε;

Μας ανάγκασαν δηλαδή, λόγω φιλίας και… υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων (!) να αγοράσουμε εμπόρευμα κατά τουλάχιστον 35% ακριβότερο από αυτό που αγοράζουμε τόσες δεκαετίες… Και μάλιστα με χώρα προέλευσης τη… Ρωσία!

Όχι, οι ιθύνοντες της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ηλίθιοι. Κατανοούν πολύ καλά την κατάσταση.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του ΑΝΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτη όσον αφορά το θέμα με τον πιθανό ελλιμενισμό του ιρανικού τάνκερ: δε μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι τεράστιες κ πολλαπλές…

Ο καθένας κατανοεί το πως οι σύγχρονες αμερικανικές ιέρειες της… αγοράς, κατανοούν τον τρόπο που πρέπει αυτή να λειτουργεί!

Α, να μη ξεχάσω, οι ποσότητες που μας προμήθευσε το αμερικανικών συμφερόντων τάνκερ, τον Φεβρουάριο, (του ρωσικού, ντε, υγραερίου), μπορεί να κόστισαν κάτι τις παραπάνω, αλλά ήταν αρκετές να τροφοδοτήσουμε τους… αναπτήρες όλων των χωρών των… Βαλκανίων!

Δημήτρης Λιάτσος – sputniknews.gr