ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ…

by on 24 Νοεμβρίου 2014

Της Κρίστη Μιχαλούδη

Τελικά η πολυπόθητη συμφωνία δεν θα γίνει σήμερα 24/11/14. Στην Βιέννη, οι P5+1 (πέντε μόνιμα μέλη των Η.Ε. και η Γερμανία) με το Ιράν, παρά τις θετικές προβλέψεις και το κάλλιστο κλίμα που επικράτησε, δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε συμφωνία. Τα νέα τις τελευταίες μέρες αλλάζουν από την πρωτεύουσα της Αυστρίας ανά εξάωρο. Ανάλογα με το τι άφηνε να διαρρεύσει η κάθε αντιπροσωπεία, τη μια στιγμή οι ειδήσεις έλεγαν για συμφωνία και την άλλη για παράταση.

Ακόμα και την στιγμή όπου τα νέα οδηγούσαν στην παράταση, ανταποκριτής του CNN ανακοίνωνε για την 1η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία ενώ το Bloomberg έδινε την 1η Ιουλίου. Ο μόνος ο οποίος υποδέχτηκε με χαρά την παράταση είναι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ο οποίος σχεδόν ταυτόχρονα με τις πρώτες φήμες άφησε να διαρρεύσουν δηλώσεις από το προσωπικό του γραφείο περι no-deal-is-better-than-a-bad-deal.

Μία καθυστέρηση στην συμφωνία δεν βοηθάει κανέναν. Σίγουρα όχι τον Πρόεδρο της Αμερικής ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να παρουσιάσει έργο και θα έχει όσο περνάει ο καιρός μεγάλες πιέσεις από το Κογκρέσο. Ούτε και τον Πρόεδρο του Ιράν ο οποίος έχει δεσμευτεί να διορθώσει την οικονομία της χώρας του και έχει υποσθεχεί μεγάλες ανατροπές όσον αφορά την θέση της χώρας στον κόσμο. Δεν βοηθά ούτε την Ευρώπη η οποία είναι καιρό τώρα έτοιμη για επενδύσεις στην χώρα του Κόλπου.

Το μόνο θετικό είναι ότι το Ιράν θα μπορέσει να εκταμιεύσει περί τα 5 δισεκατομμύρια τα οποία η Δύση κρατά δεσμευμένα. Καθώς και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η δηλητηριώδης ρητορική ανήκει στο παρελθόν και η διπλωματία στα καλύτερά της.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »