ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΦΛΕΡΤ Ε/Κ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΕ ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ. ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ «ΜΟΝΑΚΟ»

by on 28 June 2019

Αιχμές ότι το φλερτ για λύση δύο κρατών δεν είναι προνόμιο μόνο της ψευδοκυβέρνησης αλλά αφορά και σε υψηλά δώματα της Ε/κ πλευράς, αφήνει μέσω της αποκλειστικής συνέντευξης του στο Σίγμα, ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.

Διευκρίνισε ωστόσο μετά από ερώτηση μας ότι αυτό δεν το άκουσε επίσημα από κάπου.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε αυτή τη μορφή λύσης, παραπέμποντας όμως για αποφάσεις στους ίδιους τους πολίτες.

Για τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, ούτε κουβέντα. Επιμέρισε πλήρη ευθύνη στην Ε/κ πλευρά και επέμεινε στη λογική σύστασης ειδικής επιτροπής.

Ομοίως και στο πρόσφατα ανακύψαν ζήτημα της Αμμοχώστου.

Ναι μεν είπε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ενεργό συμμετοχή του Ακιντζί, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη και μετά από διάλογο με την Ε/κ πλευρά, αλλά γκρίζαρε και αυτός, όπως και ο Οζερσάι, το δικαίωμα ιδιοκτησίας των νόμιμων κατοίκων της περίκλειστής πόλης.

Ο Τ/κ πολιτικός μίλησε στο Σίγμα πριν από τη συμμετοχή τους σε ημερίδα του ΟΠΕΚ για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Επαναφέρουν σενάριο αναγνώρισης ψευδοκράτους στο πρότυπο «Μονακό»

Αναθερμαίνονται τα σενάρια για προώθηση του μοντέλου «Μονακό» εκ  μέρους της Τουρκίας σχετικά με την επόμενη μέρα του ψευδοκράτους, δεδομένου του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Αφορμή της επαναφοράς του σχεδίου αυτού στον δημόσιο διάλογο είναι η τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Οικονομικών Ενεργειών καθηγητή Gurkan Kumbaroğlu στο πλαίσιο της ατζέντας «Ανατολική Μεσόγειος 2019».

Σύμφωνα με την Yeni Safak, που φέρει τίτλο «Προληπτικές κινήσεις Τουρκίας για Κύπρο: Μοντέλο Μονακό», ο Κουμπάρογλου τόνισε πως δεν είναι δυνατό το ψευδοκράτος να διεξάγει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική χωρίς να έχει διεθνή αναγνώριση και γραφεία αντιπροσώπευσης στο εξωτερικό. «Για να διασφαλίσουμε την διεθνή αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’, πιστεύω πως τώρα είναι αναγκαία η προληπτική εξωτερική πολιτική της  Τουρκίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την άμυνα, δηλαδή να εξαλειφθούν οι εντάσεις  στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ψευδοκράτος να μεταβιβάσει την ασφάλειά του στην Τουρκία», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο Μονακό δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς, όπως αποκάλυψε το Sigmalive από τον περασμένο Μάιο, ο κ. Κουμπάρογλου απηύθυνε κάλεσμα προς την Κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να εργαστεί για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στη βάση του μοντέλου Γαλλίας-Μονακό, με τρόπο που η Άγκυρα να είναι αρμόδια για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις του παράνομου μορφώματος, ενώ στο εσωτερικό μπορεί να παραμένει αυτόνομο.

Για τα σενάρια κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ο Κουμπάρογλου είπε πως θα ήταν προτιμότερο οι δυο χώρες να συνεργαστούν προκειμένου να γίνει μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, κάτι που, όπως είπε, θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και στους δυο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών της Ενέργειας, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών και ερευνών στο Μονακό, είπε πως από την επιτόπου μελέτη που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι είναι το καταλληλότερο μοντέλο για την ‘’ΤΔΒΚ’, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και ο κίνδυνος συγκρούσεων στην περιοχή είναι ίσως ο υψηλότερος από το 1974.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το ψευδοκράτος-Τουρκία είναι σαν το Μονακό και τη Γαλλία, και με τη συνεργασία θα μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις προκύψουν.

 «Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία της ενεργού διπλωματίας της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί και η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η στρατηγική θέση του ψευδοκράτους και η παρουσία ενεργειακών πόρων γύρω από αυτό θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία», είπε.

Επιπλέον, είπε πως ήδη έχει μεταφερθεί νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να προχωρήσει και κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία αναγνώρισης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος φαίνεται σήμερα να επιχειρεί να εντάξει κατά κάποιο τρόπο και την Κίνα στα σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κίνα αποτελεί υπερδύναμη, όπως εξήγησε, και την βλέπουμε να εμπλέκεται στα λιμάνια της Μεσογείου. «Δεν ασχολείται με δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου, αλλά επενδύει σε υποδομές. Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις αυτές επιταχύνθηκαν και παρατηρούμε αυξανόμενο ενδιαφέρον».

sigmalive.com