ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ! Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ!

by on 16 July 2020

Η περίπτωση με την Αγία Σοφία αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου του Τούρκου ηγέτη! Ταυτόχρονα, δείχνει το βάθος της προδοσίας του ορθόδοξου κόσμου από τον Βαρθολομαίο… Στη Μόσχα μιλούν «έξω από τα δόντια» για όσους άνοιξαν τον δρόμο στον Ερντογάν!

Αγανάκτηση, πικρία, οργή εκφράζουν παντού στον χριστιανικό κόσμο για την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς του παγκόσμιου αυτού συμβόλου της χριστιανοσύνης γενικά, της Ορθοδοξίας συγκεκριμένα, και από μουσειακό χώρο, ανοικτό σε όλους, να το μετατρέψει ξανά σε τζαμί! Πέρα από τις φραστικές υποχωρήσεις μετά τη διεθνή κατακραυγή, η ουσία παραμένει: η Αγία Σοφία γίνεται ξανά τζαμί!

Ποια η αιτία; Μήπως, τάχα, υπήρχε πρόβλημα χώρων ισλαμικής λατρείας στην Πόλη; Μήπως επλήγη κάπου το γόητρο της μουσουλμανικής θρησκείας στην Τουρκία και με τον τρόπο αυτό το… επαναφέρουν; Τίποτα απ’ όλα αυτά…

Ο Ερντογάν, με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ταυτόχρονα υψηλού ρίσκου για τον ίδιο, επιχειρεί να «λύσει» εσωτερικά προβλήματα τα οποία, μετά το τετράμηνο της πανδημίας, οξύνθηκαν -κυρίως στην οικονομία- δημιουργώντας συνθήκες που πολιτικά μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες από τον ίδιο!

Στη διεθνή σκηνή δείχνει ότι το «κακό παράδειγμα» των… μεγάλων είναι… μεταδοτικό! Πριν έναν μόλις χρόνο, ο Πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, «γράφοντας» στα παλιά του τα παπούτσια τις συνολικές αντιδράσεις μαζί και της UNESCO! Τη σκυτάλη τώρα πήρε ο Ερντογάν, ο οποίος, στις αντιδράσεις όλου του χριστιανικού κόσμου και της UNESCO, έφτασε να δηλώσει ότι «δεν θα μας υποδείξει κανείς τι θα κάνουμε σε έναν δικό μας ιερό χώρο»!!!

Οι ευθύνες Βαρθολομαίου και η ρωσική προσέγγιση!

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση του τουρκικού συνταγματικού δικαστηρίου, είχε αντιδράσει σε όλα τα επίπεδα:

Τονίζεται η στενή, ιερή σχέση του ναού της Σοφίας του Χριστού, της Αγίας Σοφίας, με την απαρχή του εκχριστιανισμού των Ρώσων, και «η νέα πνευματική, ιστορική διάσταση στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του χριστιανισμού»! Που για τα σκόρπια σλαβικά φύλα στο μεταίχμιο της πρώτης χιλιετίας της Μετά Χριστού εποχής, αποτέλεσε το έναυσμα συσπείρωσης σε ενιαία κρατική οντότητα τους επόμενους αιώνες! Παρά τις πολύ δύσκολες περιόδους στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, «ο ρωσικός λαός νιώθει και θα νιώθει πάντα οργή και αγανάκτηση σε κάθε προσπάθεια να προσβάλλουν και να μειώσουν τη χιλιετή κληρονομιά της Αγίας Σοφίας» εξηγεί ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος. Διότι μια τέτοια επίθεση αποτελεί, ταυτόχρονα, απειλή κατά της ιστορίας της ίδιας της Ρωσίας!

Τι συμβολισμό λοιπόν είχε η κίνηση Ερντογάν; Να πλήξει τη Δύση και τον δυτικό πολιτισμό;

Κάθε άλλο, εξηγούν στη Μόσχα. Η πολιτική ελίτ της Δύσης ουδόλως ενδιαφέρεται για την Αγία Σοφία! Πέρα από κάποιες φραστικές… ανέξοδες, και χωρίς συνέπειες για το καθεστώς Ερντογάν, αντιδράσεις, η προτεσταντική ελίτ που κυριαρχεί στις ΗΠΑ, έχει κάθε λόγο να πάψουν να υπάρχουν τέτοιου βάθους και τέτοιου μεγέθους και ιστορικής αξίας μνημεία της Ορθοδοξίας!

Και εδώ αναδείχνεται, κατά τη ρωσική ορθόδοξη ιστορική σκέψη, ο ρόλος του πατριάρχη Βαρθολομαίου να προωθήσει το σχέδιο των ΗΠΑ το 2018, για διάσπαση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας! Ο Βαρθολομαίος έδωσε στους Ουκρανούς αποσχιστές διάφορους «ψευδοτόμους», εγκρίνοντας έτσι τη διασπαστική πολιτική μέσα στην Ορθοδοξία, θέμα που αποτελεί… αίρεση και βλασφημία! Ο ίδιος, σε αντίθεση με δίκη του τοποθέτηση 10 χρόνια πριν στο Κίεβο, (δεν μπορώ να σας δώσω αυτοκέφαλο, δε μπορώ να γίνω αιρετικός…), τώρα ωθήθηκε να ακολουθήσει τελικά τον αιρετικό δρόμο!

Ο Ερντογάν, εξηγεί ο καθηγητής θεολογίας Αλεξάντρ Σιπκόφ, πριν από τρία μόλις χρόνια δεν τολμούσε καν να σκεφθεί να κάνει τέτοια κίνηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αλλά ο Ερντογάν, ηγέτης με ισχυρή πολιτική όσφρηση, «έπιασε» την αδυναμία στη διεθνή Ορθοδοξία, διείδε τις διασπαστικές τάσεις που συνεχίζονται με τις κυρίαρχες προτεσταντικές ελίτ να τις προωθούν και χτύπησε στο… αδύναμο σημείο!

Στην αναλυτική σκέψη των Ρώσων ορθοδόξων αναφέρεται ότι ο Τούρκος ηγέτης δεν θα τολμούσε να βάλει ταυτόχρονα κατά του ελληνικού ορθοδόξου και του αντίστοιχου ρωσικού κόσμου, αν υπήρχε η ισχυρή ορθόδοξη ενότητα άλλων εποχών!

Αλλά, το 2018, δεν ήταν μόνο η προώθηση της διασπαστικής ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Έγινε και η πρωτοφανής κίνηση απέλασης Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα! Όσο και αν… στρουθοκαμηλίζουν στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, όσο και αν κρύβονται πίσω από την έκφραση «η εκκλησία είναι ανεξάρτητη από το κράτος, δεν έχουμε ευθύνη για το τι πράττει», ωστόσο το νήμα που διέπει (λογικό άλλωστε), τις σχέσεις φάνηκε καθαρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού, Μάικλ Πομπέο. Από το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, πήγε απευθείας στην έδρα της αρχιεπισκοπής Αθηνών! Πάραυτα, είδαμε την αναγνώριση της διασπαστικής ουκρανικής εκκλησίας από την ελλαδική εκκλησία!

Θεωρεί κανείς ότι ο Ερντογάν δεν έχει το επίπεδο να «μελετήσει» μηνύματα και να δράσει καταπώς τον συμφέρει;

Για τους Ρώσους, ο Βαρθολομαίος δεν αποτελεί παρά «μαριονέτα» στα χέρια των προτεσταντών που κυριαρχούν στις ΗΠΑ. Εκεί ζουν και έχουν οικονομικά ερείσματα, άρα και νεωτεριστικές προτεσταντικές επιδράσεις, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της διασποράς! Ο Βαρθολομαίος εξαρτάται απόλυτα από αυτούς τους κύκλους. Από εκεί πηγάζει και η… έλλειψη αντίδρασης στις επιλογές του Ερντογάν για την Αγία Σοφία!

«Ο Βαρθολομαίος κρύφτηκε σαν το… ποντίκι, χάθηκε, εξαϋλώθηκε» σχολίασε ο κεντρικός αναλυτής του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία-1», Ντμίτρι Κισελιόφ! Το ίδιο και οι δοτοί ηγέτες της διασπαστικής εκκλησίας της Ουκρανίας! Όπως ακριβώς και ο νέος, δυναμικός και πολλά «υποσχόμενος» αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής, Ελπιδοφόρος!

Αυτό είναι το τοπίο μέσα στο οποίο έδρασε ο Ερντογάν! Τον οποίο μπορεί κανείς να κατηγορήσει για ο,τιδήποτε, όχι όμως για έλλειψη πολιτικής όσφρησης! Το «υψηλό ρίσκο» της κίνησης του Τούρκου είναι ότι στη Μόσχα την εξέλαβαν ως κίνηση όχι κατά της Δύσης, αλλά κατά της Ρωσίας κυρίως, της σύνδεσής της με την ιστορία της Αγίας Σοφίας.

Και στη Ρωσία, ειδικά θέματα που άπτονται της διαχρονικής, πνευματικής ιστορίας της, δεν ξεπερνιούνται διά της λήθης! Η σωρεία των ρωσικών ρεπορτάζ για το θέμα, από την Τουρκία, κάθε άλλο παρά φιλική προδιάθεση αφήνουν τις τελευταίες βδομάδες σε εκατομμύρια Ρώσους πολίτες…

Δημήτρης Λιάτσος – sputniknews.gr