Έχετε όρεξη να σας πω μια ιστορία ; Αν έχετε διαβάστε…

by on 6 August 2021
Bananas Republic at Palm Beach Improv Festival | Mod 27 Improv

Έχετε όρεξη να σας πω μία ιστορία; Αν έχετε, διαβάστε.

Γνωρίζετε τι είναι το Πράσινο Ταμείο; Σύμφωνα με το ίδιο “Σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος”.

Καταλάβατε; Οχι;

Αυτό ήταν το ζητούμενο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Convergences Greece Forum- «Συγκλίσεις» και του Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO). Με λίγα λόγια οι “Συγκλίσεις” και ο EPLO διαχειρίζονται το Ταμείο, μέσω… συμβουλευτικής λειτουργίας.

Ιδρύτρια του “Συγκλίσεις” είναι η… Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Από το 2010 μέχρι και τώρα, το κράτος έχει δώσει πάνω από 11,5 δις με επιδοτήσεις σε “ιδιώτες επενδυτές”.

Ποιοί είναι αυτοί οι επενδυτές; Γερμανοί και κάποιοι έλληνες.

Αυτά τα χρήματα τα έχει λοιπόν το Πράσινο Ταμείο.

Τις άδειες για τα αιολικά όμως τις δίνει η ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Διευθύνων Σύμβουλος της ΡΑΕ είναι η δικηγόρος Αλεξάνδρα Γουρζή.

Η κυρία Γουρζή εκτός από δικηγόρος είναι και σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο Γερπετρίτης είναι ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Είστε ακόμα μαζί μου;

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευών αιολικών πάρκων είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αντιπρόεδρο και δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο τον μπαμπάκα της Αλεξάνδρας Γουρζή!

Bingo!

Δινει δηλαδή η κόρη στον μπαμπά τις άδειες, έχει πάρει και τα λεφτά από το Πράσινο Ταμείο μέσω της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και.. έτσι γίνονται οι δουλειές.

Το μεγάλο εμπόδιο όμως για να γίινει η μπίζνα ήταν η απαγόρευση που υπήρχε να στηθούν επενδύσεις στα καμμένα.

Για να αλλάξει αυτό χρειαζόταν απόφαση του Συμβουλείου Επικρατείας.

Την εισήγηση για την αλλαγή των δεδομένων την έκανε στο ΣτΕ το τότε μέλος της…Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ναι, η μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η υπόθεση εκείνη αφορούσε την κατασκευή αιολικού σταθμού στην περιοχή της Βοιωτίας.

Ο περιφερειάρχης είχε δώσει το “ΟΚ”, ο Δήμος Θήβας έκανε προσφυγή με την απαίτηση να τηρηθεί το Σύνταγμα και έτσι η ιστορία έφτασε στο ΣτΕ, όπου τους την είχε στημένη η Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο Κ. Μενουδάκο.

Με την απόφαση (2499 του 2012) αυτή δόθηκε η άδεια να φτιαχτεί αιολικό πάρκο σε αναδασωτέα έκταση. Το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά. χρησιμοποιήθηκε η απόφαση αυτή για να αλλάξει ο νόμος και να επιτρέπονται πλέον ανεμογεννήτριες σε καμμένες εκτάσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο τότε κολλητός του Βενιζέλου, Γ, Μανιάτης.

————————————————————————————

ΥΓ: Το παρακάτω έγγραφο του Πράσινου Ταμείου ασχολείται με τον κόσμο που κάνει τη ζωή δύσκολη στα συμφέροντα.

Διαβάζουμε:

«Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και EPLO/ISD για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση Αιολικών έργων, με τρόπο ισόρροπο και κοινά αποδεκτό, η ανάγκη για οργανωμένα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα επιτακτική: οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων. Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μίγμα λύσεων και τεχνολογιών».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Nikitas Aislingeach